strategii de marketing omnichannel

Planificarea și implementarea unei strategii de marketing omnichannel: de la A la Z

Dacă ești aici, înseamnă că ai parcurs cu succes articolul despre cum începi o strategie de marketing omnichannel. Ai descoperit toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține claritate în afacere. În plus, ai analizat și situația actuală, atât a pieței, cât și a business-ului.

Ei bine, de aici începe adevărata strategie de marketing omnichannel. Din acest punct, tot ceea ce ai aflat va fi folosit pentru tine 🙂 Așadar, hai să vedem cum se fac planificarea și implementarea unei strategii de promovare omnichannel!

3. PLANIFICAREA unei strategii de marketing omnichannel
După ce ai obținut claritate și ai realizat analize aprofundate, acum este momentul să planifici strategic și să folosești idei creative pentru a maximiza impactul.
 
Iată cum poți aborda acest proces:
 
Stabilirea obiectivelor și KPI-urilor
 • Definește obiectivele clare pe care dorești să le atingi în fiecare lună.
 • Stabilește KPI-uri (Indicatori cheie de performanță) pentru a măsura succesul (exemplu: creștere număr de contacte din baza de date, trafic pe website, număr de urmăritori, rata de engagement, rata de deschidere a emailurilor, rata de click din email, costul per lead/ achiziție, număr de vânzări etc).
Optimizarea website-ului
 • Asigură-te că website-ul tău este optimizat pentru conversie și reflectă obiectivele stabilite.
 • Acesta ar trebui să fie punctul central al strategiei tale omnichannel.
 
Strategie omnichannel pentru conținut – descriere
 • Ne gândim care va fi acel “seed content” – mesajul principal din acea lună
 • El reprezintă “primary” content care devine focus
 • Ne focusăm să avem abordare “video first”
 • Dintr-un singur articol de blog/ video vom extrage minim 52 de touch points (interacțiuni cu clientul)
 • Canale: Blog, YouTube, Email, Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest, ADS, Whatsapp
 • Utilizează și Whatsapp Marketing și softuri de automatizare, cum ar fi ManyChat, pentru a maximiza eficiența.
 
Seed contentul ar trebui stabilit bazat pe:
 • expertiză – acele informații pe care clienții nu le cunosc, dar ar trebui (despre ceea ce vinzi/ faci)
 • păreri, opinii și educare – Opinii personale, conținut educativ (din experiența personală – vorbit liber, autentic), opinii despre ….. Recomandări generale despre beneficiile produselor tale
 • interviuri cu experți, membrii echipei, clienți, colaboratori – Scopul e să ajungem la audiență nouă + să câștigăm încrederea
 
Ce înseamna touch point?
 
Un „touch point” sau punct de contact reprezintă orice interacțiune între brand și client. Aceste interacțiuni pot fi digitale, fizice sau verbale și includ orice moment în care clientul vine în contact cu brandul, fie că este vorba de vizualizarea unui anunț, citirea unui email sau navigarea pe un website. Scopul touch points-urilor este de a crea o experiență memorabilă și valoroasă pentru client, contribuind la construirea relației cu acesta.
 
În contextul strategiei noastre de marketing omnichannel, ideea este de a maximiza aceste puncte de contact folosind un singur conținut de bază (seed content) și de a-l adapta pentru diferite canale. Să aruncăm o privire asupra modului în care putem transforma un articol de blog sau un video în minim 52 de touch points:

1.Seed Content (Primul Touch Point)

  • Articolul sau videoclipul inițial publicat pe blog sau YouTube.
  • Include backlinks către alte articole sau videoclipuri relevante și asigură-te că este optimizat SEO.
  • Repostează articolul de blog ca newsletter și postează-l și ca articol normal pe LinkedIn.
 

2. E-mail Marketing (Al treilea touch point)

  • Aici ar trebui să ai în vedere un funnel de vânzare care să includă bucăți din primary content.
 

3. Social Media (5-9 Touch Points)

 • Adaptăm și postăm conținutul pe Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube Community, Pinterest, Google My Business (fiecare tip de conținut unde se potrivește, de exemplu caruselele nu se postează în GoogleMyBusiness sau Pinterest).
 • Fiecare platformă reprezintă un touch point individual.
 

4. Crearea de conținut diversificat (10-52 touch points)

  • Carousel pe social media: Spargem conținutul primar în pași sau „takeaways” cheie.
  • Titlu graphic + caption, ideal reel: Anunțăm conținutul seed și trimite către acesta sau postăm despre tema lunii.
  • „Label” post + caption, ideal reel: Extragem cuvinte cheie sau termeni din conținutul seed.
  • Listă + caption, ideal reel: Împărțim videoclipul mare într-o listă de elemente cheie.
  • Quote + caption: Extragem un singur punct sau takeaway din conținutul principal.
  • Stat/FYI/Fact: Prezentăm un punct cheie, un metric, sau un infographic.
  • Discuție: Împărtășim o opinie, o poveste personală, o lecție sau o întrebare provocatoare bazată pe conținutul principal.
  • Reels: Creăm videouri scurte, fie decupate din videoclipul mare, fie filmate pe baza conținutului seed.
  1.  
Prin utilizarea acestei strategii, mesajul tău va fi prezent pe multiple canale, creând numeroase oportunități pentru ca publicul tău să interacționeze cu brandul în diverse moduri. Aceasta nu doar că îmbunătățește vizibilitatea și prezența online, dar și creează o experiență de brand coerentă și cuprinzătoare și te ajută să faci conținut diversificat și cu efort mai puțin.
 
Secretul constă apoi în a programa aceste subtopicuri din primary content astfel încât să pară că ești peste tot mereu. De exemplu în ziua de luni postezi topicul 1 pe facebook, topicul 2 pe instagram, topicul 3 pe Linkedin, topicul 4 pe tik tok (astfel ajungem să avem conținutul adaptat pe fiecare canal în parte). Te „joci” astfel încât pe fiecare canal să vorbești despre altceva în aceeași zi. Oamenii vor avea impresia că doar asta faci, dar în realitate… tu cunoști secretul.

4. IMPLEMENTAREA. Rolul conținutului video în strategia omnichannel

Conținutul video reprezintă un element esențial în strategia omnichannel, jucând un rol central în conectarea și implicarea audienței pe multiple canale de comunicare.
 
Iată de ce conținutul video este atât de important în cadrul unei strategii de marketing coerente:
 
 1. Creșterea angajamentului: Videoclipurile au o rată de reținere a atenției de până la 5 ori mai mare decât textul și imaginea statică.
 2. Influența asupra deciziilor de achiziție: Conform unor sondaje, peste 70% dintre consumatori declară că videoclipurile au influențat deciziile lor de achiziție. Acest lucru arată că videoclipurile sunt un instrument puternic pentru a convinge și a converti clienții potențiali.
 3. Impactul vizualului: Peste 90% dintre utilizatori preferă să consume conținut vizual în loc de text atunci când sunt disponibile ambele opțiuni. Acest lucru subliniază importanța conținutului video în satisfacerea preferințelor și a nevoilor publicului.
 4. Optimizarea pentru dispozitive mobile: O mare parte din conținutul video este consumat pe dispozitive mobile. Studiile arată că aproximativ 60% dintre vizualizările de pe YouTube și alte platforme de social media sunt realizate de pe telefoane mobile.
 5. Eficiență în marketingul de conținut: Conform unor cercetări, conținutul video are o rată de conversie de până la 80% mai mare decât alte tipuri de conținut. Acest lucru evidențiază capacitatea conținutului video de a genera rezultate tangibile în cadrul unei strategii de marketing.
 
Aceste statistici oferă o perspectivă clară asupra importanței și impactului conținutului video în strategia de marketing. Integrarea acestuia într-o strategie omnichannel poate contribui semnificativ la succesul și creșterea afacerii.
 
 1. Crearea de conținut video smarter, nu harder
  • Ideea e să îți propui să ai între 12-15 reels în fiecare lună din care doar 20% să fie cu obiectiv de vânzare.
  • Dacă seed contentul tău este un video, atunci când vei înregistra e important ca fiecare secțiune (topic) să înceapă cu un hook (hook-ul = „cârlig” și are scopul de a atrage atenția și de a trezi interesul) și la final să filmezi separat call to actionurile care apoi să fie integrate în reels. Îți recomandăm ca dacă alegi seed content video – să nu citești!
  • Dacă seed contentul tău e articol, atunci vei filma bucăți (topicurile) separat și aici recomandăm să folosești teleprompter.
 2. Consistența și persistența în marketingul omnichannel
 
Consistența și persistența sunt cheia în a obține rezultatele dorite. Și această parte este provocarea cea mai mare pentru că înseamnă să menții o prezență activă și constantă pe toate canalele de promovare.:
 
Dar din nou, îți împărtășim un secret 🙂
 • Programarea strategică: Planifică postarea diferitelor subiecte pe canale variate în fiecare zi. De exemplu, lunea postează subiectul 1 pe Facebook, subiectul 2 pe Instagram, subiectul 3 pe LinkedIn și subiectul 4 pe TikTok. Această abordare creează impresia că brandul tău este omniprezent și mereu activ.
 • Diversificarea mesajului: Fiecare canal ar trebui să prezinte un aspect diferit al seed contentului tău. Acest lucru menține audiența angajată și interesată, oferind totodată o experiență unică pe fiecare platformă.
 • Secretul eficienței: Secretul stă în a maximiza fiecare bucată de conținut pe care o produci. Astfel, ești peste tot, fără a fi nevoie să dedici fiecare zi creării de conținut nou. Prin această strategie, economisești timp și resurse, menținând în același timp un nivel înalt de angajare și vizibilitate.
Măsurarea și analiza performanței în strategia omnichannel
 
Pentru a asigura succesul unei strategii omnichannel, măsurarea, analiza și adaptarea în mod constant asigură performanța campaniilor tale.
 
Iată câteva tehnici și instrumente care te pot ajuta în acest proces:
 1. Stabilește indicatorii cheie de performanță (KPI-uri): Ne întoarcem la obiective. Ca să identifici performanța este important să știi ce măsori (ratele de conversie, contacte noi în baza de date, traficul pe website, angajamentul pe social media și număr de urmăritori noi, rata de retenție a clienților etc).
 2. Utilizează instrumente de analiză Web: Folosește instrumente precum Google Analytics, Hotjar pentru a urmări traficul și comportamentul utilizatorilor pe site-ul tău. Aceste date îți pot oferi o perspectivă asupra eficienței conținutului și a parcursului clienților.
 3. Monitorizează performanța pe Social Media: Noi folosim Metricool pentru a programa eficient conținutul pe toate canalele. Mai poți folosi și instrumente precum Hootsuite, Buffer, sau direct analytics-urile platformelor de social media pentru a vedea cum interacționează publicul cu conținutul pe diverse canale.
 4. Evaluează campaniile de email marketing: Analizează ratele de deschidere, click-through și conversie pentru a înțelege eficacitatea emailurilor în stimularea acțiunii și menținerea interesului. O rată de deschidere de peste 30% și o rată de click de peste 3% indică o performanță reușită.
 5. Folosește sondaje și feedback-ul clienților: Obținerea directă de feedback de la clienți este o metodă excelentă de a evalua percepția și satisfacția lor față de campaniile tale, dar și o metodă necesară pentru a obține user-generated content (conținut generat de utilizatori).
 6. Experimentează cu teste A/B: Testele A/B îți permit să compari diferite versiuni ale conținutului pentru a vedea care variante generează cele mai bune rezultate. Folosim A/B testing pe campaniile de email marketing, dar și pe paginile de vânzare.
 7. Analizează rezultatele ADS: Evaluează performanța reclamelor plătite în termeni de ROI și impactul lor în generarea lead-urilor sau vânzărilor.
Concluzie
 
Acum că am explorat diversele aspecte ale unei strategii de marketing omnichannel eficiente, este timpul să treci la acțiune. Îți prezentăm o modalitate prin care să începi și anume, participarea la workshop-ul nostru, „BuildYourDigitalBusiness”, ediția a treia.
 
Acest workshop îl ținem de doar două ori pe an, în Martie și în Septembrie și de fiecare dată locurile sunt insuficiente.
 
5 Motive pentru a te înscrie la Workshop-ul BuildYourDigitalBusiness acum:
 
 1. Expertiză dovedită: Beneficiezi de cunoștințele și experiența liderilor în industria digitală, care îți vor oferi insight-uri prețioase și strategii aplicabile. Bianca Stan co-fondatoarea MabIT și Marina Cașcaval – Project Manager, au prezentat secretele experienței omnichannel în cadrul conferinței internaționale GoTech World 2023.
 2. Conținut personalizat: Workshop-ul este conceput pentru a răspunde nevoilor specifice ale afacerii tale, indiferent de stadiul în care se află.
 3. Networking și colaborări: Vei avea ocazia să interacționezi cu alți antreprenori și profesioniști, deschizând calea către colaborări fructuoase și parteneriate de lungă durată.
 4. Abilități practice: Nu doar teorie, ci și aplicații practice. Vei părăsi workshop-ul cu abilități concrete pe care le poți implementa imediat în strategia ta de marketing.
 5. Un avantaj competitiv: Înveți cum să te diferențiezi într-o piață suprasaturată și cum să îți conduci afacerea spre succes în era digitală.
 
Nu rata această oportunitate de a-ți transforma strategia de marketing și de a-ți construi un business digital de succes. Înscrie-te acum la workshop-ul BuildYourDigitalBusiness și fă primul pas spre o afacere digitală de top!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *