SEO în 2024: Cele mai bune practici pentru a rămâne în top

SEO, sau Search Engine Optimization, continuă să fie un pilon esențial pentru succesul online. Pe măsură ce intrăm în 2024, este important să înțelegem și să aplicăm cele mai eficiente tactici de SEO pentru a ne asigura că site-urile noastre nu doar supraviețuiesc, ci și prosperă în acest peisaj competitiv.
 
Totuși, pentru a naviga eficient prin acest domeniu, trebuie să lămurim mai multe aspecte. Pe parcursul acestui articol, vom explora cele mai importante tactici de SEO pentru 2024, punând accent pe inovații și pe adaptarea la noile tendințe.
 
Fie că ești un specialist de marketing experimentat sau doar începi în acest domeniu, acest articol îți va oferi perspectiva și instrumentele necesare pentru a-ți asigura că site-ul tău este nu doar vizibil, ci și relevant și atractiv pentru publicul tău țintă în 2024.

SEO off-page vs. SEO on-page: care e diferența?

Înțelegerea diferenței dintre SEO on-page și SEO off-page este esențială pentru orice strategie de marketing digital eficientă. Ambele sunt importante pentru îmbunătățirea vizibilității și clasamentului unui site, dar abordează optimizarea din unghiuri diferite.

SEO On-Page sau toate acțiunile de pe site

SEO on-page se concentrează pe optimizarea elementelor de pe site-ul web pentru a îmbunătăți clasamentul în motoarele de căutare. Așa cum spunea, se referă la toate acțiunile tale care țin doar de site-ul tău, de la un capăt la altul.
 
SEO On-Page include:
 1. Optimizarea conținutului:

  Crearea de conținut de calitate, relevant și valoros, care include cuvinte cheie targetate în mod natural. Conținutul trebuie să fie informativ, bine structurat și să răspundă nevoilor utilizatorilor.

 2. Meta titluri, meta descrieri și headings:

  Aceste elemente trebuie să fie optimizate cu cuvinte cheie relevante și să fie atractive pentru utilizatori, îmbunătățind astfel click-through rate-ul (CTR). Sunt acele bucăți de conținut scrise sub formă de hook: „Află…”, „Vezi…”, „Descoperă…”.

 3. Optimizarea URL-urilor:

  URL-urile trebuie să fie curate, structurate și să includă cuvinte cheie relevante pentru a fi mai ușor de urmărit de către motoarele de căutare. Hai să lăsăm în 2023 url-urile-care-sunt-lungi-si-irelevante-si-deloc-optimizate 🙂 .

 4. Optimizarea imaginilor:

  Utilizarea textului alternativ și a numelor de fișiere descriptive ajută la îmbunătățirea accesibilității și a înțelegerii imaginilor de către motoarele de căutare. Vorbim despre asta mai jos.

 5. Viteza de încărcare a site-ului:

  Îți vine să crezi sau nu, viteza de încărcare a site-ului este cea mai importantă componentă SEO. Un site rapid îmbunătățește experiența utilizatorului și este favorizat de motoarele de căutare.

 6. Responsive design:

  Un site optimizat pentru dispozitive mobile este esențial într-o lume în care navigarea mobilă este predominantă. Nu vrei ca utilizatorii să ajute la creșterea bounce-rate-ului doar pentru că nu ai făcut design-ul să se încadreze pe ecran, nu?

 7. Structura internă de linkuri:

  Linkurile interne ajută la structurarea site-ului și la distribuirea autorității de pagină. Dacă ai o bucată de content super relevantă în site, „toate drumurile duc acasă”, a.k.a, către acel conținut.

 8. Date structurate și schema markup:

  Aceste tehnici ajută motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul paginilor. Practic, îi spui lui Google ce înseamnă ce ai scris tu pe pagină și faptul că e super relevant. 

SEO Off-Page sau tot ceea ce faci în afara site-ului

Pe de altă parte, SEO off-page se referă la activitățile efectuate în afara site-ului web pentru a îmbunătăți clasamentul acestuia. SEO Off-Page include:

 1. Link building:

  Obținerea de linkuri de la alte site-uri relevante și autoritare. „Dacă vorbesc alții despre tine, înseamnă că ești relevant!”, spuse Google. Dar ai grijă să se spună de bine🙂 Calitatea linkurilor este importantă! Nu apela la ferme de link-uri, ci utilizează advertoriale și comunicate de presă.

 2. Social Media Marketing:

  Activitatea pe rețelele sociale poate crește vizibilitatea și traficul către site. Așadar, folosește cuvinte-le cheie în postări și nu uita de Google My Business!

 3. Mențiuni de brand:

  Mențiunile brandului tău pe alte site-uri, chiar și fără un link, pot contribui la autoritatea brandului. Totuși, cântărește mai mult dacă e și link-ul.

 4. Content marketing:

  Distribuirea conținutului pe alte platforme și colaborarea cu influenceri și alte site-uri. Cross-promo all the way! Astfel, ajungi la alte audiențe care pot fi relevante pentru afacerea ta.

 5. Strategii de PR Online:

  Comunicate de presă și articole în publicații online pot îmbunătăți vizibilitatea.

 6. Recenzii și reputația Online:

  Gestionarea reputației online și recenziile pozitive pot influența SEO-ul. Cum spuneam, să fie vorbe de bine.

Cele mai importante tactici de SEO pentru 2024

Am povestit despre multe lucruri care intră în partea de SEO, atât on, cât și off-page. Sintetizând, uite cele mai importante tactici ca să ajungi si să rămâi în top, în 2024:

 

 1. Optimizarea pentru intenția utilizatorului:

  Folosește cuvinte-cheie și interogări la care să și răspunzi în conținutul tău.

 2. Experiența mobilă:

  Asigură o experiență mobilă fluidă, având în vedere că Google prioritizează indexarea mobilă și cel mai important, utilizatorii folosesc cu precădere căutarea pe mobil.

 3. Viteza de încărcare a paginii:

  Dacă viteza e mai mare de 3s, ai pierdut utilizatorul și loc în top.

 4. Conținut de calitate și relevant:

  Creează și optimizează constant conținutul, dar asigură-te că este valoros pentru oricine trece pragul site-ului tău.

 5. Optimizarea pentru căutarea vocală:

  Adaptează conținutul pentru asistenții vocali, incluzând întrebări și răspunsuri naturale, relevante pentru interogările alese.

 6. SEO Tehnic:

  Acordă atenție aspectelor tehnice, cum ar fi structura URL-urilor, utilizarea tag-urilor meta, structura datelor și accesibilitatea site-ului.

 7. Link building de calitate:

  Obține linkuri de la site-uri autoritare și relevante prin construirea de relații și parteneriate.

 8. Optimizarea pentru căutarea locală:

  Pentru afacerile locale, optimizarea pentru căutarea locală este vitală, inclusiv actualizarea profilului Google My Business și consistența informațiilor locale.

 9. Utilizarea datelor structurate:

  Implementează Schema markup și a datelor structurate pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul paginilor tale.

 10. Monitorizarea și analiza performanței:

  Utilizează instrumente relevante pentru a monitoriza și ajusta performanța site-ului bazată pe date.

Ce sunt datele structurate și Schema markup?

Datele structurate și Schema markup sunt instrumente folosite pentru a îmbunătăți modul în care motoarele de căutare înțeleg și afișează conținutul site-ului tău. Datele structurate reprezintă un format standardizat de prezentare a informațiilor despre o pagină, facilitând clasificarea conținutului de către motoarele de căutare.
 
De ce sunt importante? Pentru că ajută la contextualizarea conținutului, oferind o înțelegere mai clară a acestuia.
 
Schema markup, dezvoltată de Google, Bing, Yahoo! și Yandex, este un vocabular specific de date structurate. Acesta permite marcarea diferitelor elemente ale conținutului tău, cum ar fi:
 • titlul unui articol,
 • autorul,
 • data publicării
 • imaginea principală.
 
Implementarea schemei în HTML-ul paginii tale oferă motoarelor de căutare informații suplimentare, care nu sunt vizibile direct utilizatorilor.
 
Pe de altă parte, utilizarea datelor structurate aduce beneficii semnificative, cum ar fi crearea de „rich snippets” în rezultatele căutării. Aceste fragmente de text pot include ratinguri, imagini, prețuri pentru produse, făcând listarea ta mai atractivă și informativă.

 

 

 
 
 
În plus, sprijină asistenții vocali în înțelegerea conținutului paginilor, crescând șansele de a fi inclus în răspunsurile la întrebări 🙂

Pentru a implementa Schema markup, alege tipurile relevante în funcție de conținutul tău, folosește un generator online pentru a crea codul necesar, adaugă-l în HTML-ul paginii și validează-l cu instrumente precum Google’s Structured Data Testing Tool.

Optimizarea imaginilor in 2024

Se tot vorbește de AI în sus și în jos. Și despre cât de deștept este Google și ce algoritm are și dă-mi voie să demontez un mit, încă valabil.

Google nu vede ce imagini publici tu pe site. Încă 🙂

Imaginează-ți că Google e orb (săracul) și citește în Braille. El înțelege doar ceea ce poate citi și doar ceea ce i se explică.

Uite 3 greșeli pe care și tu le faci când uploadezi imagini pe site.

 1. Le denumești cum o fi.

  „Untitled”, „imagine1” sau „astdsj” nu o să te urce în căutări. Folosește cuvintele-cheie și varianțiile pentru a-ți numi imaginile.

 2. Le uploadezi la orice dimensiune o fi.

  Mărimea contează! Ai grijă ca imaginile tale să nu fie prea mari sau prea mici, ci să fie vizibile și clare.

 3. Nu ai atribut alt.

  Sau alt text. Practic, nu îi explici lui Google ce e în imaginea ta și de ce e relevantă pentru articol.

BONUS: Tool-uri pentru SEO în 2024

Știu, știu, SEO pare super greu, complicat și cum mai vrei tu. Uite 10 tool-uri pe care le poți folosi în 2024 să faci treaba mai ușoară:
 
 1. Semrush. Un instrument versatil care oferă funcționalități pentru cercetarea cuvintelor cheie, analiza backlink-urilor, auditul SEO și monitorizarea poziției cuvintelor cheie.
 2. Ahrefs: Un instrument esențial pentru analiza backlink-urilor, cercetarea cuvintelor cheie, analiza concurenței și auditul site-ului. Este recunoscut pentru baza sa de date extinsă și pentru instrumentele precise de tracking.
 3. Moz: Oferă o gamă largă de instrumente, inclusiv Moz Pro pentru auditul site-ului, optimizarea cuvintelor cheie și analiza backlink-urilor. Moz Local este de asemenea popular pentru SEO local.
 4. Google Search Console: Un instrument gratuit oferit de Google care ajută la monitorizarea și menținerea prezenței site-ului tău în rezultatele căutării Google. Este esențial pentru înțelegerea modului în care Google vede site-ul tău.
 5. Google Analytics. Google Analytics este un instrument esențial pentru orice strategie de marketing digital, inclusiv SEO. Oferă o perspectivă detaliată asupra traficului site-ului tău și a comportamentului utilizatorilor.
 6. UberSuggest. Ubersuggest este un instrument SEO accesibil și ușor de utilizat, dezvoltat de Neil Patel. Este popular pentru funcționalitățile sale care ajută la optimizarea SEO și la strategia de conținut.
 7. Screaming Frog: Un crawler de site-uri web popular care ajută la identificarea problemelor SEO on-page, cum ar fi linkurile rupte, problemele de redirecționare și problemele de meta date.
 8. AnswerThePublic: Un instrument util pentru generarea de idei de conținut și pentru înțelegerea întrebărilor și a subiectelor căutate de publicul tău, dezvoltat tot de Neil Patel.
 9. Majestic: Specializat în analiza backlink-urilor, Majestic oferă o perspectivă detaliată asupra profilului de linkuri al unui site, ajutând la identificarea oportunităților de link building.
 10. SurferSEO: Un instrument avansat pentru optimizarea conținutului, care folosește datele pentru a oferi recomandări detaliate privind modul de îmbunătățire a conținutului pentru SEO.
 
Acum că ai aflat toate aceste informații, spune-ne în comentarii care e planul tău SEO pentru următorul an și care sunt obiectivele.
 
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce-i nou și fain în marketing, urmărește-ne în Social Media!

  Un răspuns

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *